عضویت در سایت

سومين نشست کشوري شبکه کوهورت ايران


مطالعات کوهورت يا همگروهي از نوع مطالعات آينده نگر ميباشد که نتايج آن ميتواند  عوامل خطر يک يا چند بيماري، خصوصا بيماريهاي غيرواگير مانند بيماريهاي قلبي عروقي و سرطان را مشخص نمايد. اين دسته از پژوهشها همچنين قادر به تعيين حد نصابهاي بيماريزايي عوامل خطر در جمعيت مورد مطالعه و ميزان تاثير آنها در بروز اختلالات در همان جمعيت باشند. اين ويژگي در کنار تفاوتهاي نژادي اقوام بشري موجب گرديده تا مطالعات کوهورت جزو ارزشمندترين نوع مطالعات در حوزه علوم پزشکي ، به ويژه در تعيين سياستهاي بالادستي بهداشتي در کلان جامعه به شمار آيند.

موارد ارزشمندي از اين نوع مطالعات در کشور ما در حال اجراست. مطالعه قند و ليپيد تهران با سابقه اي متجاوز از 16 سال و جمعيت تحت مطالعه بالغ بر 15هزار نفر به عنوان يکي از بزرگترين پروژه هاي تحقيقاتي مبتني بر جمعيت در جهان مطرح است و در کنار ساير مطالعات نظير مطالعات آينده نگر بزرگ در حال اجرا در استان گلستان، اصفهان، بابل، شاهرود، بابل، بوشهر، کرمان و نيز کوهورت هاي در دست اجرا در ساير شهرهاي کشور تحت عنوان PERSIAN ، عمده ترين اين پژوهشها در جمهوري اسلامي ايران هستند.


پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم به عنوان اولين مرکز تحقيقاتي علوم پزشکي کشور که همواره در زمره پيشتازان امر پژوهش و نوآوري در اين حوزه بوده، در اقدامي ابتکاري و با همکاري معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت در زمستان 92 اقدام به فراخواني مسئولان مطالعات بزرگ کوهورت کشور در جلسه اي با حضور نمايندگاني از سازمان جهاني بهداشت، واحد بيماريهاي غيرواگير وزارت بهداشت، انجمن علمي اپيدميولوژيست هاي ايران و گروه اپيدميولوژي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي نمود که طي آن مصوب شد تا با تشکيل شبکه اي در قالب يک کنسرسيوم، با تجميع اطلاعات حاصله از اين پژوهشها، از يکسو به امر توليد علم توسط محققان کمک کرده و از سوي ديگر با ايجاد اثر هم افزايي در داده ها، نتايج ارزشمندتر و قابل تعميم تري در اختيار سياستگزاران حوزه سلامت قرار دهد.

در ادامه همين روند سومين نشست کشوري شبکه کوهورت ايران با عنوان چشم انداز همکاري مطالعات همگروهي کشور از تاريخ سوم لغايت پنجم شهريورماه با مديريت پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در کنار همکاري نزديک و ارزشمند پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکي تهران و به ميزباني دانشگاه علوم پزشکي شاهرود، در اين شهر برگزار شد.

حضور دکتر رضا ملک زاده معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت به عنوان رياست افتخاري جلسه و دکتر علي اکبر سياري معاون بهداشتي وزارت بهداشت به عنوان سخنران جامع، نشان از اهميت اين موضوع در بدنه تصميم گيري و اجرايي نظام بهداشتي کشور داشت.

دکتر فريدون عزيزي، که به دنبال انتخابات شوراي راهبردي در نخستين روز مجدداً به مدت دو سال به عنوان رياست اين شبکه برگزيده شد، اولين سخنراني جامع پس از افتتاحيه را با موضوع تاريخچه و اهداف ارائه داد.

پنج پانل تخصصي شامل "مديريت داده، تهيه فراداده و اشتراک داده ها"، "تفاهم نامه همکاري بين مطالعات کوهورت و شرايط نويسندگي"، "همکاري هاي بين المللي"، "فرايندهاي تضمين و کنترل کيفيت" و نهايتاً  "داده هاي ژنتيک و پزشکي شخصي محور"، اصلي ترين بخش هاي اين گردهمايي سه روزه بود که توسط جمعي از مسئولان و نمايندگان مطالعات کوهورت کشوري برگزار شد.

دکتر داود خليلي رئيس گروه آمار و اپيدميولوژي پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم که دبيري علمي اين نشست را بر عهده داشت از حضور دلگرم کننده دکتر افشين زرقي، معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي به عنوان يکي از مهمانان ويژه خبر داد وافزود جلسه شوراي راهبردي و نيز کارگاه کليات جمع آوري و تحليل داده هاي مطالعات کوهورت در اين گردهمايي برگزار گرديده است. وي همچنين از همکاري موثر دکتر حسن اماميان، دبير اجرايي اين نشست نيز تقدير کرد.

اخبار مرتبط